Cea mai mare colonie de pinguini din lume, decimată de schimbările climatice

Fotografiile realizate cu drone și satelit evidențiază că insula vulcanică Zavodovski a suferit o pierdere de peste 680.000 de pinguini cu bărbie în intervalul 2011–2025,...

Fotografiile realizate cu drone și satelit evidențiază că insula vulcanică Zavodovski a suferit o pierdere de peste 680.000 de pinguini cu bărbie în intervalul 2011–2025, conform British Antarctic Survey (BAS), a declarat Le Figaro.

„Este o dispariție foarte rapidă”, a declarat pentru AFP Norman Ratcliffe, autorul principal al studiului BAS publicat în revista Current Biology. Aceste observații ridică temeri privind un declin al populațiilor de pinguini cu bărbie, numiți astfel după linia neagră de pe bărbie, în Insulele Sandwich de Sud, inclusiv în Zavodovski, care găzduiesc 38% din specie.

Specialiștii afirmă că „scăderi alarmante” ar trebui să încurajeze Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) să reclassifice specie ca fiind „pe cale de dispariție”.

Citește șiMâncarea s-a „gătit” la 50 de grade în congelatoarele supermarketurilor. Cum au provocat hackerii o catastrofală risipă alimentară în Franța

Analiza arată o reducere de 63%

În prezent, etichetarea lor ca „cea mai mică preocupare” sugerează că nu se confruntă cu riscul de dispariție.

În anul 2011, cercetările au constatat că colonii de pinguini cu bărbie din Insulele Sandwich de Sud se mențineau în echilibru, însă pe insula Zavodovski, numărul lor a scăzut de la aproximativ 1,09 milioane de păsări reproducătoare în ianuarie 2011 la 402.000 în 2025, o reducere de 63%, conform cercetării.

Cercetătorii au indicat că pinguinii Adélie din Cape Adare, situați de cealaltă parte a Antarcticii, constituie acum cea mai mare colonie de pinguini din lume, cu peste un milion de indivizi în 2018.

În anul 2016, vulcanul Mount Curry, localizat pe insula Zavodovski, a izbucnit, generând îngrijorări privind posibilitatea de a decima populația de pinguini de pe insulă. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că norul de cenușă a fost împins spre nord-est, traversând o regiune în care aceste viețuitoare nu se află.

Studiul arată că scăderea suprafeței coloniei de pinguini cu bărbie se afla deja în desfășurare înainte de erupție și a persistat într-un ritm constant ulterior.

se arată în studiu.

„Nu credem că vulcanul este cauza și nici că este factorul principal (în declinul populației), deoarece observăm o scădere liniară a numărului de pinguini cu bărbie”,

a spus Ratcliffe în cadrul unei declarații adresate AFP.

Cercetătorii au descoperit că diminuarea populației pinguini cu bărbie este legată de reducerea disponibilității krillului, acele mici crustacee asemănătoare creveților, care reprezintă principala lor sursă de hrană.

Creșterea temperaturilor marine a determinat migrarea krillului spre regiuni mai australe, în ape cu temperaturi mai scăzute, pe care pinguinii cu bărbie nu le pot suporta.

COMENTARII / 0